vineri, 7 aprilie 2023

Windows CorePC - o încercare de modernizare a platformei Windows

Într-o lume în care dispozitivele mobile sunt din ce în ce mai populare, Microsoft a fost nevoită să ia în considerare schimbările tehnologice și să încerce să modernizeze platforma Windows. În acest sens, compania a încercat să creeze un sistem de operare modular, cu prioritate pentru aplicațiile UWP și fără caracteristici legacy sau compatibilitate cu aplicațiile mai vechi, numit Windows Core OS. Deși Microsoft nu a reușit să livreze o versiune de Windows Core OS pentru PC-urile tradiționale, compania nu s-a dat bătută și a început un nou proiect numit Windows CorePC. Acesta are ca scop modernizarea platformei Windows, cu multe dintre inovațiile dezvoltate pentru Windows Core OS, dar cu un accent pe compatibilitatea nativă pentru aplicațiile legacy Win32 pe dispozitivele unde are sens.

Caracteristici ale Windows CorePC

Windows CorePC este conceput ca o variantă modulară și personalizabilă a Windows pentru a putea fi folosit pe diferite form factor-uri. Acesta permite Microsoft să configureze "ediții" ale Windows cu niveluri diferite de compatibilitate cu caracteristici și aplicații. O schimbare majoră cu CorePC față de versiunea actuală a Windows este că CorePC este separat în stări, la fel ca Windows Core OS. Separarea stărilor permite actualizări mai rapide și o platformă mai sigură prin partiționare cu acces doar în modul citire pe care utilizatorul și aplicațiile terțe nu le pot accesa, așa cum se întâmplă pe iPadOS sau Android.

 CorePC și Chromebooks

Conform surselor care sunt familiare cu planurile Microsoft, CorePC va permite companiei să livreze o versiune de Windows care să concureze cu Chromebooks în ceea ce privește dimensiunea sistemului de operare, performanța și capabilitățile. De fapt, o variantă de Windows concepută numai pentru a rula Edge, aplicații web, aplicații Android (prin intermediul Project Latte) și aplicații Office, proiectată pentru PC-uri de învățare de nivel inferior, este deja în teste interne și este cu aproximativ 60-75% mai mică decât Windows 11 SE.

Windows CorePC și aplicațiile legacy

Microsoft lucrează la un proiect numit Neon, care este un strat de compatibilitate pentru aplicațiile legacy care necesită un sistem de operare cu stare partajată pentru a funcționa. Acest lucru va permite CorePC să ofere suport nativ pentru aplicațiile legacy Win32, dar și să beneficieze de avantajele separării stărilor.În general, Windows CorePC este un pas important pentru Microsoft în modernizarea platformei Windows și în adaptarea la noile nevoi ale utilizatorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu